Zamanda Yolculuk ‘’Beyoğlu – Pera Turu’’
Pera ya da bugünkü ismi ile Beyoğlu, İstanbul’un Avrupası’dır. Avrupalı ülkelerin inşa ettirmiş olduğu ve eski dönemlerde saray olarak adlandırılmış olan ihtişamlı elçilik binalarının yanı sıra binbir çeşit mimari yer vardır. Kiliseler, okullar, tiyatrolar, apartmanlar, hoteller, sinemalar, barlar, kafeler, lokantalar, fotoğrafçılar, şapkacılar semtidir. İstanbul şehrinin pek çok yenilik ile tanıştığı yerdir. Türktür, Osmanlıdır, İsveçlidir, Rustur, Venediklidir, Hollandalıdır, İngilizdir, Cenevizlidir, İtalyandır, Fransızdır, Yahudidir, Levantendir, Rumdur, Ermendir, Müslümandır. Pera bir zamanlar dünyanın en kozmopolit yeridir. Buraya damgasını vurmuş olan Yenidünya, Barborini, Leoni, Fossati, Semprini, Vallaury ve Mongheri gibi büyük mimarların semtidir.
Atilla İlhan'dır, Ara Güler'dir, Tanpınar'dır, Sait Faik'tir, Yahya Kemal'dir, Aliye Berger'dir, Abidin Dino'dur ve elbette ki Türk Sineması’dır. Beyoğlu tam anlamıyla bir zaman yolculuğudur. 1587’lere, 1757’lere ardından 1877’lerler 1937’ler arasında geziyor ve tabi ki sonrası 1950’ler 1960’lar. Pera’nın Pera olduğu zamandan Beyoğlu’nun Beyoğlu olduğu zamana muhteşem bir yolculuk.
Zamanda Yolculuk Başlıyor
Bu tur için en uygun başlama saati 09:30’da tarihi Galata Kulesi’nin giriş kapısında başlar Güzel bir sabah kahvesinin ardından zamanda yolculuk başlıyor.
Yürüyüş sırasında ilk olarak Galata Kulesi’nden Tünel’e doğru adımlarsınız. Müeyyetzade Camii, Teutonia Binası, Şahkulu Camii, Bereketzade Çeşmesi ve birkaç eski koleksiyonluk pul dükkanı gördükten Galata Mevlevihanesi’ni ziyaret edersiniz. Galata Mevlevihanesi’ni geçtikten sonraki durak ise Tünel Meydanı.
Dünyanın en eski metrolarından bir tanesi olan Karaköy-Tünel hattının yapılış hikayesini araştırıp ve şirin bir kafede mola verebilirsiniz. Tünel Meydanı’ndan Galatasaray
Meydanı’na kadar görülecek pek çok yer var. Bunlar; İsveç Elçiliği, Şahkulu Bostan Sokak, Botter Apartmanı, Testa Apartmanı, Lebon Pastanesi, Rus Elçiliği, Hollanda Elçiliği, Postacılar Sokak, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Nuruziya Sokak, St. Louis Şapeli, Glavani Apartmanı, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası, Venedik Sarayı, Fransız Sarayı, Yeni Çarşı Caddesi, Eski Çiçekçi Sokak, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Alman Lisesi, Santa Maria Draperis Kilisesi, Union Kilisesi, Hıdivyal Palas, Kumbaracı Yokuşu, Mısır Apartmanı, İspanyol Şapeli, Galatasaray Lisesi… Buralara kadar gelmişken San Antuan Kilisesi'ni görmemek olmaz.
Galatasaray Meydanı'ndan Tünel Meydanı'na kadar olan görülecek yerler Aznavur Pasajı, Hazzopulo Pasajı, Odakule, Şark Pasajı, İtalyan İşçi Derneği, Suriye Pasajı, Panayia Isodion Kilisesi, Balyoz Sokak, Narmanlı Han, Emir Nevruz Sokak, Rejans, Elhamra Hanı, Kallavi Sokak, Markiz Pastanesi, Asmalı Mescit Sokak..
Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na kadar giden yolda da pek çok görülmeye değer yer var.
Bunlar; Balık Pazarı, Çiçek Pasajı, Galatasaray Postanesi, Cercle d'Orient (Anadolu Kulübü), Yeşilçam Sokağı, Tokatlıyan Hoteli, Zoğrafyon Rum Lisesi, Zapyon Rum Lisesi, Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Meşelik Sokak, Esayan Ermeni Lisesi, Rebul Eczanesi, Fransız Konsolosluğu, Taksim Maksemi ve Dingo'nun Ahırı..
Zamanda yapılan bu yolculuk Taksim Meydanı’nda sonuçlanıyor.
Comentarios