top of page

Edirne Karaağaç Tren İstasyonu Hikayesi


Edirne Karaağaç Tren İstasyonu nerede, nasıl gidilir, tarihi ve hakkında bilgiler.


Karaağaç Tren istasyonu Nasıl Bir yer?

Edirne gezime tarihe Karaağaç Tren İstasyonu yanındaki Lozan Anıtı ve Müzesi ile başlamıştım. Tarih dolu Edirne sokaklarında gezerken her yerde bir köprü, cami, hamam gibi tarihi eserler çıkıyor karşınıza. Tren İstasyonu ise şimdi nostaljik görüntüsü ile görsel ve tarihsel bir ziyafet sunuyor ziyaretçilerine. Trakya Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan tren garı II. Abdulhamit devrinde yaptırılmış. Bu tarihi bina ve buharlı tren şimdilerde Edirne’yi gezmeye gelen ziyaretçilerin fotoğraflarında yer almaya devam ediyor. Eskiler bilir tabi ama Edirne kartpostallarında bu tren garının fotoğrafları varmış.



Karaağaç Tren İstasyonu Tarihi Hakkında kısa bilgi :

Edirne’nin Karaağaç beldesinde yapılmış olan tren garı, Mimar Kemalettin Bey’e Şark Demiryolu şirketine yaptırılmış. 1914 yılında tamamlanan Karaağaç Tren istasyonu I. Dünya Savaşı başlaması ile Yunanistan güzergahı değiştiği için kullanılamadı. Savaş sonunda Karaağaç Osmanlı sınırları dışında kaldı. Yunanistan’ın batı Anadolu da işlediği savaş suçuna karşılık tazminat olarak geri verildi. Ancak, 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile geri iadesi yapılan Karağaç ile 14 Eylül 1923 yılında tren istasyonu ile birlikte tekrar Türklere geçmiş oldu. Güzergah dolayısı ile hemen hizmete alınamayan Tren İstasyonu 1930 yılında resmi olarak hizmet vermeye başladı. Ancak ülke sınırları dışında kalan demir yolunun büyük kısmı nedeniyle İstanbul’dan Edirne’ye gitmek için Yunanistan sınırından geçmek gerekiyordu.

Yeni bir güzergah ile demir yolu inşaatı başlatıldı ve 1971 yılında Pehlivanköy Edirne hattı tamamlandı. Edirne merkeze yeni bir gar binası yapılarak Karaağaç istasyonunun demir yolu hizmetinin sonu 4 Ekim 1971 yılında gelmiş oldu. Yunanistan sınırına sadece 4 km. mesafedeki Tren istasyonu 1974 yılında Kıbrıs harbi ile ileri karakol olarak hizmet vermiş. Sonra ise günümüze kadar gelen Trakya Üniversitesine verilmiş.



Tren istasyonu özellikleri :

Eski klasik tarzda inşa edilmiş olan tren İstasyonu, Üç katlı ve dikdörtgen yapısı ile 80 m. uzunluğa sahip. Üniversiteye devrinden sonra aslına uygun restore edilmiş. 1998 yılından itibaren Trakya Üniversitesi Rektörlük binası ve şimdi ise 2017 yılı itibari ile Güzel sanatlar fakültesi olarak eğitime hizmet veriyor. Bahçesinde ise yine Lozan Antlaşmasını temsilen yapılan Lozan Anıtı ve eski gar binasının bir eki olan yapıda ise Lozan Müzesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Edirne Karaağaç Tren istasyonuna giderken tarihi köprüler ile Tunca ve Meriç nehirlerini aşarak ulaşıyorsunuz. Eski evleri ve Arnavut taş kaldırım sokaklarında ilerlerken küçük dükkanları önündeki esnaf sohbetleri ile karşılaşıyorsunuz. Filmlerde gördüğümüz eski Osmanlı sokaklarında yürür gibi ilerlerken çıkıyor karşınıza Tren garı ve hemen yanındaki ihtişamlı boyutu ile Lozan anıtı.




Tren garı ile büyük değişim.

Avrupa şehirlerini İstanbul’a bağlayın bu önemli demir yolu hizmet verdiği kısa sürede bile Karaağaç ve çevresini bir ticaret ve eğlence merkezi haline çevirmiş. Küçük bir kasabadan modern bir kente dönen Karaağaç’ta ise Balkan ve Avrupa şehirlerinden gelen eğlence gurupları küçük Paris adı ile anılmasını sağlamış. Demiryolu’nun getirdiği zenginliği kısa bir süre için bile yaşaması kültürlerin paylaşılmasını sağlamış.

Dönemin ünlü mimari Kemalettin Bey Sirkeci garı örneği ile mimarlığı döneminde Karaağaç ile birlikte Filibe, Sofya ve Selanik garlarını da yapmış. Bu üstün mimarlık şaheserleri günümüze kadar ayakta kalmış ve hala Üniversite olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Tren İstasyonu Ziyaret Saatleri :

Gar bahçesinde bulunan Lozan Anıtı ile birlikte günün her saati ziyaretçilere açık.

Gar binasının bir bölümünde açılmış olan Lozan Anıtı Müzesi ziyaret saatleri Sabah 8,30 ile Akşam : 17,30 saatleri arasın gezebilirsiniz.



Edirne Karaağaç Tren istasyonu Giriş ücreti :

Giriş ücretsiz.  Lozan anıtı ve Tren istasyonu bahçesindeki treni gezebilirsiniz.

Karaağaç Tren İstasyonu’na nasıl gidilir. ?

Tren istasyonu Edirne Merkeze oldukça yakın.  5-6 km. uzaklıkta ve araba ile 10 dk. mesafede.  Şehir merkezinden Karaağaç’a şehirçi otobüsleri sürekli var. Kendi aracınız ile gidecek iseniz, Edirne Merkezden Batı yönünde  Meriç Nehri köprüsü üzerinden geçerek ulaşabilirsiniz.

Edirne ; 6 km. 10 dk. mesafedeİstanbul ; 244 km. 2 saat 50 dk.Kırklareli ;  66 km. 1 saat 5 dk.Tekirdağ ; 150 km. 1 saat 55 dk. mesafede..

Karaağaç Tren İstasyonu Nerede :

Edirne’nin Karaağaç Beldesinde Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası ve Lozan Müzesi olarak kullanılıyor.

Edirne Karaağaç Tren İstasyonu ve çevresinde gezilecek tarihi bir çok yer var. Google Maps haritalar ile çevresinde gezilecek yerleri hazırladım. Online olarak tıklayarak ulaşım ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Karaağaç Tren istasyonu hikayesi ve tarihini duymuştum. Edirne Karaağaç Tren istasyonu nerede, nasıl gidilir, tarihi ve hakkında bilgileri paylaşmaya çalıştım.


Comments


bottom of page